Виктория Георгиева, коментар за През 2022 г. значително се увеличи миграционният

...
Виктория Георгиева, коментар за През 2022 г. значително се увеличи миграционният
Коментари Харесай

Може ли да ни опази родната полиция?

Виктория Георгиева, коментар за 

„ През 2022 година доста се усили миграционният напън, като за разлика от предишни години не наблюдавахме обичаен зимен сезонен спад в опитите за незаконно прекосяване на границата. Лавинообразно се усилва броят на трафикантските мрежи, огромна част от които е построена от мигранти, сполучливо минали в страните по съответните направления. В подтекста на продължаващата неустойчивост, високите равнища на безработица, обществената незадоволеност и публичното неодобрение преобладаващо измежду младото население на страните източници на миграция в Близкия изток, Африка и Азия, чакаме и през 2023 година да следим интензивно експлоатиране на миграционните направления към Европа, включително през територията на България. ” Това излиза наяве от годишния отчет за активността на службата “Военно разузнаване ” за 2022г., оповестен на уеб страницата на Министерския съвет.

Че изнесената информация е безусловно вярна, няма никакво подозрение, задоволително е единствено да проследим осведомителния поток, отразяващ престъпните вести. И дори не е належащо да се връщаме доста обратно – не за друго, а тъй като времето няма да ни стигне, с цел да преброим какъв брой пъти единствено през последните месеци органите на реда са залавяли коли, бусове, коли за спешна помощ (да, нали не сте не запомнили и за този случай), камиони и какви ли още не транспортни средства, в които контрабандисти са превозвали незаконни мигранти.

Демерджиев и Рашков

Вероятно не сте не запомнили и случая, при който през август 2022г. двама служители на реда починаха, откакто рейс с мигранти безусловно се вряза в патрулката им. Тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев сподели: „ Предприехме ограничения, с цел да се спре засиленият мигрантски напън. В момента включваме дронове и военна техника ”. Какво се случва след тези уверения, виждаме и все още.

Още през ноември същата година бус с мигранти  удари полицейска кола, като един чиновник на реда беше тежко ранен, след това умря, пострадаха и още трима негови сътрудници.

Все повече и зачестяват и случаите, при които гонки сред полицията и нарушителите се реализират в градовете – Пловдив, Бургас, все по-често и в София. Освен директната заплаха за сигурността и живота на всички жители, сме очевидци и за безусловно неконтролируемото напредване на мигранти от единия завършек на страната (източната част и югоизточната част – Бургас и Ямбол) до другия край (западната част – София). Стотици са хванати единствено през последните месеци, а можем да си представим какъв брой повече не са. Министерство на вътрешните работи са в цялостен ступор от няколко години.

В „ Гранична полиция ” също от дълго време се шири корупция, за което непрестанно ни приказват другите вътрешни министри, минали през този пост, само че през последните няколко години ситуацията е безусловно неконтролируемо, като самият Демерждиев, по време на служебния си мандат съобщи, че е несъмнено открито, че мигрантите влизат в страната благодарение на гранични служители на реда. И какво от това?

По-сериозните проблеми започнаха, когато започва и поредицата служебни кабинети. През 2021г. тематиката за нелегално влизащите мигранти внезапно стана настояща. Тогава, съгласно данните на Министерство на вътрешните работи, всекидневно са залавяни десетки незаконни мигранти. А към този момент, към днешна дата, са безусловно стотици, в някои дни – и хиляди.

След като и Бойко Рашков поседя много на поста вътрешен министър (от май до септември 2021 година е заместител министър-председател и министър на вътрешните работи в първото служебно държавно управление на Стефан Янев, след това до декември 2021 година е заместител министър-председател и министър на вътрешните работи във второто служебно държавно управление на Янев, от декември 2021 година до  август 2022 година е министър на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков), а не свърши нищо ползотворно, ситуацията не просто се усложни, безусловно затънахме в вести за убити и/или ранени служители на реда, гонки в обитаеми места, корумпирани чиновници на системата, рецидивисти, които са на независимост и се занимават с контабанда на хора и впрочем, и впрочем.

Преминахме и през спор за оградата по граница – кой бил отговорен за положението и, кой да я подържа, а от 2021г. след редица разногласия, тя стана отговорност на Министерство на вътрешните работи, само че продължи да е все по този начин срязана, обрасла с дървета и елементарно проходима.

Гранична полиция

Смениха се и шефовете на „ Гранична полиция ”. През август 2022 на мястото на Деян Моллов застана Росица Димитрова, която обаче също бе отстранена предишния месец, точно поради слабите резултати в битката с незаконните мигранти. На нейно място бе назначен Антон Златанов, който изкара на поста... 5 часа, като формалната версия беше, че той се е отдръпнал заради персонални аргументи, а в действителност натискът е пристигнал от страна на Лена Бориславова и Кирил Петков.

Истината е, че в цялата система царува цялостен безпорядък, страната ни е безусловно залята от мигранти, а служителите на реда са изцяло безпомощни, до момента в който случаите, при които трафикантите необезпокоявано прекарват мигранти от точка А до точка Б, лавинообразно са нарастнали, да не приказваме за обстановките, в които причинителите работят най-безпардонно и нападателно, рискувайки живота на инцидентни минувачи и водачи.

Новият министър

Междувременно вътрешният министър Калин Стоянов ни уведоми, че 80 000 незаконни мигранти са пробвали да преминат границата ни от началото на 2023 година, като Увеличението е с съвсем 62% в съпоставяне със същия интервал за 2022 година, а напряко шокиращо за всички прозвучаха думите му, че в последно време, на ден, имаме към 600 опита за незаконно прекосяване на границата, само че сме имали случаи и 4 цифрена численост (!!!) като групите стават все по-големи.

А дали за министър Стоянов е вест, че региона към Халите, булевардите и улиците „ Христо Ботев ”, „ Мария Луиза ”, „ Калоян ”, „ Симеон ” е високомерен от мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и Мароко. Факт е, че там от години има доминират чужденците с по-мургав цвят на кожата, само че от няколко години ситуацията е нетърпимо, а прекосяването през посочените места, изключително вечер, е извънредно нежелателно.

Какво прави по този въпрос родната полиция, какви дейности е подхванала за управление на този контингент? Това са все въпроси, на които към този момент и Стоянов дължи отговор. Разбира се, няма по какъв начин единствено той да понесе всички негативи от протичащото се, тъй като е на поста напълно неотдавна, факт. Но обстановката сега ескалира, и с помощта на неговите прародители Бойко Рашков и Иван Демерджиев, а от кои беше повдигнат и подкрепян, и все още част от коя парламентарна група, е първият, чудесно знаем, едва ли е нужно да припомняме и чие предопределение пък е Демерджиев.

И до момента в който към момента в политическия ни живот Рашков ръси ум, Демерджиев единствено ни твърди, че „ по отношение на незаконната миграция, там просто би трябвало да се продължи курсът на работа ”, a Стоянов най-вече установи протичащото се, обстановката няма по какъв начин да стане по-добра, в противен случай.

Нека и не забравяме, че специалисти от дълго време предупреждаваха – както за непрестанно увеличаващата се численост мигранти, по този начин и за проблемите с оградата, по този начин и за увеличаващта се престъпност в регионите в София (а и освен в столицата), в които доминират противозаконните мигранти. Какво се случваше в резултат на техните думи ли? Отлично знаем – Рашков си водеше персонално войни с неуместните му политически съперници, Демерджиев единствено повтаряше, че е взел ограничения и обстановката е под надзор, а керванът си вървеш
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР